Ei mikään puusilmä

Tuomari_header.jpgJalkapallo-otteluun tarvitaan parisenkymmentä pelaajaa, sopiva kenttä, pallo ja erotuomari. Tuomarista moni varmasti mielellään luopuisi, mutta ei pelistä sen jälkeen oikein mitään tulisi. Seinäjoelle ja Ilmajoelle tuomarit välittää Seinäjoen erotuomarikerho, kun taas Lapualla toimii oma vastaava.

Aapo Saarijärvi lähti tuomaritoimintaan, kun oma jalkapalloura katkesi lisääntyviin vaivoihin. Tuomarointi tarjosi vähemmän rasittavan mahdollisuuden osallistua peliin.

-          Ei siinä ollut mitään vaikeutta aloittaa, haasteet voi itse tehdä haluamalla parempia pelejä vihellettäväksi, Saarijärvi toteaa.

15-vuotiaana aloittanut Saarijärvi on mukana myös Erotuomariakatemian toiminnassa, jonka kautta tien pitäisi aueta miesten nelosen vihellysvastuuseen. Kansainvälistäkin kokemusta akatemiasta karttuu, kun vielä tällä viikolla suunnataan Ruotsiin turnaukseen.

Kuukaudessa pelejä tulee vaihtelevasti, Saarijärvelle kesätyön johdosta neljä kuuta kohden. Tuomarointi erottuu harrastuksista sillä, että välineisiin kuluvat rahat tienaa jo ensimmäisen kuun aikana takaisin. 10–20 euron tuntiliksaa parempaa harvasta vaikkapa kesätyöstä voi tienata. Kuitenkaan helpoin tien rahan saamiseen ei tuomarointi ole.

-          Itseäni ei ainakaan haittaa se jos pelaajat huutelee. Mutta jos tullaan pelin jälkeen vielä haukkumaan niin se jää askarruttamaan, Saarijärvi pohtii.

Tuomari_header2.jpgSeuroille välitetään viestiä, että varsinkin nuoria tuomareita kohtaan tulisi olla ymmärtäväinen. Valitettavaa kyllä, usein hyvä käytös jää pyrkimykseksi, joka unohdetaan heti ottelun alkaessa. Jokaisen jalkapalloa seuraavan tulisi itse koittaa tuomarina olemista.

-          Enää ei ole silleen fanaatikko oman joukkueen kohdalla, jos tuomari jättää vaikka jonkun viheltämättä. Tuomioita ymmärtää, kun rationaalisesi ajattelee miksi tapahtui näin tai noin, eikä vaan pura kiukkuaan televisiolle, Saarijärvi toteaa.

Tuomarina oleminen opettaa paksunahkaisuutta, mutta sellaiset luonteenpiirteet kuin itsepäisyys, itseluottamus ja päättäväisyys ovat avuksi, kun kentälle lähtee.

-          Kyllä tästä hommasta hyvä fiiliskin aina välillä tulee, jos menee hyvin. Helpommin kyllä pelin jälkeen on vähän silleen että äh, ei tää nyt kovin hyvin mennyt, sillä yksikin virhe, jonka tiedostaa jää kyllä painamaan, Saarijärvi pohdiskelee.

Erotuomarikursseja järjestetään keväisin ja mukaan voi lähteä helposti. Lajin tuntemus ja esimerkiksi pelinohjaajakoulutus alla helpottaa tuomaroinnin aloittamista.

Kuvat ja teksti: TottiKategoria: Arkielämää