Ohjaamo Ilmajoki

Ohjaamo-hankkeesta puhuttiin jo aiemmin kesällä Kantin sivuilla, ja jutun pääset lukemaan TÄSTÄ. Nyt on kuitenkin aika tarkastella toista Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevaa Ohjaamoa, nimittäin Ilmajokea.

Ohjaamo Ilmajoki sijaitsee Seppälän Nuorisotalolla, ja on auki tiistaisin ja torstaisin 11.30 – 15.30. Nuorisosihteeri Mari Roosin mukaan Ohjaamon paikka on hyvin ideaali, sillä yläkoulu ja lukio sijaitsevat aivan Ohjaamon vieressä, käytännössä samassa pihassa. Roosin mukaan hyvä lähtökohta on myös se, että saman katon alla on niin etsivänuorisotyö, Starttipaja kuin perus nuorisotyö. Mainion sijainnin vuoksi varsinkin alueen koululaisille Ohjaamoon voi tuntua helpolta saapua, sillä paikka on sinänsä tuttu. ”Sitä me vielä mietitään, että miten tavoittaisimme ne aikuiset, joilla on jo perhettäkin”, Mari Roos toteaa.

-1401067254877514022_IMG_7153.jpg
Ohjaamo Kurikan toimittua noin vuoden ja Ohjaamo Seinäjoen ollessa myös varsin tuore tapaus, Ilmajoen Ohjaamo on kerinnyt toimia jo puolitoista vuotta. Roos kertoo, että toiveissa olisi saada myös seudullista yhteistä linjaa eri kuntien Ohjaamoiden välille. Kaikki ovat kuitenkin käynnistyneet niin eri aikoihin, joten Ohjaamo Ilmajoen voisikin sanoa siis olevan eräänlainen uranuurtaja.

Apua voi tulla kysymään Ohjaamosta ihan pienissäkin asioissa, muistuttaa Mari Roos: ”Aina ei tarvitse olla koulu- tai työpaikkaa vailla.” Jos vain pienikin asia mietityttää, kuten millä tavalla joku asia hoidetaan tai mitä tulisi tehdä, on hyvä kääntyä Ohjaamon puoleen. Roos painottaa, että Ohjaamolla on kuitenkin varsin laajasti ammattihenkilökuntaa auttamassa; terveys- ja sosiaalipuolet, TE-palvelut ja koulupuolet ovat hyvin edustettu.

Jatkuva muutos on kuitenkin tärkeä osa Ohjaamoita, Mari Roos kertoo: ”Kokoajan eletään sillä tavalla, että onko jotain, mitä pitäisi muuttaa.” Alkuvaiheessa oli mahdotonta sanoa, millainen Ohjaamo-kokemus tulisi olemaan, ja siksi Ohjaamo Ilmajoki pyrkii kokemuksen myötä muokkaamaan palvelua nuorten näköiseksi. Toiveena on, että nuoret saisivat itse olla sanomassa, mikä toimii ja mikä ei.

4577207921638903922_IMG_7150.jpg
Roos kertoo, että hänelle asti kantautunut palaute on ainakin ollut varsin positiivista: ”Asioita on saatu eteenpäin.” Hän myös kertoo Ohjaamo Ilmajoella järjestetyn kesätyörekryn olleen hyvin suosittu. Tapahtuman aikana Ohjaamoon sai tulla täyttämään kesätyöhakemuksia, ja niin nuoret saivat lähetettyä yhdessä paikassa hakemuksia eri toimijoille. Tapahtuman seurauksena monet nuoret saivatkin hyvin kesätöitä. Kesätyörekry järjestettiin Ohjaamo Ilmajoella jo toista kertaa, ja Roos kertoo kehityksen näkyvän selkeästi nyt jo: ”Porukkaa oli selkeästi enemmän kuin viime vuonna! Nuoret tulivat tietoisesti hakemaan kesätyöpaikkoja.”

Nuorisotyön suunnasta Ohjaamo on tuonut Mari Roosin mukaan valtavasti hyvää – sen myötä asiantuntijat on saatu lähelle nuoria. Koulutusvalmentaja Aki-Pekka Koivusalo kertoo, että myös yhteydenotot ovat lisääntyneet valtavasti Ohjaamo-hankkeen myötä, sillä verkostot tulevat tutummiksi tätä kautta.

Markkinointi on kuitenkin aina haastavaa, ja vie kauan aikaa. Monilla nuorilla voi olla vaikeuksia esimerkiksi koulu- ja työasioiden kanssa, mutta he eivät välttämättä edes tiedä Ohjaamosta. Etsivä nuorisotyön Iina Kallio-Kujala kuitenkin kertoo, että pikku hiljaa ainakin Ilmajoella nuoret ovat enemmän tietoisia Ohjaamon mahdollisuuksista, sillä koulut ovat aivan vieressä. Monille voi myöskin edelleen olla vaikeaa ottaa yhteyttä ja pyytää apua, mutta onneksi Ohjaamoille on kuitenkin tärkeää pyrkiä olemaan matalan kynnyksen paikkoja.

-3226395008434809401_IMG_7147.jpg

Teksti ja kuvat: Miranda KivekäsKategoria: Arkielämää