Pala Tolkkua Provinssiin

Jos eteesi ilmestyy tänä vuonna Provinssissa valkoinen kuutio, tai puita ympäröiviä suuria käsiä, olet löytänyt tiesi Tolkkupaja-nimisen hankkeen taideteosten luo. Tolkkupaja on Euroopan Sosiaalirahaston sekä Seinäjoen Kaupungin nuorisopalveluiden kehittämishanke, jonka tarkoituksena on keskittyä nuoren tulevaisuuteen vahvistamalla elämänhallinnan taitoja sekä tarjoamalla luovaa ja toiminnallista tekemistä.

Provinssin kanssa yhteistyössä toteutettu projekti aluetaideteoksesta sopi Tolkkupajalle kuin nenä päähän: ”Tämä oli jotenkin luontaista, koska meidän hankkeen päätavoitteena ovat luovat ja toiminnalliset menetelmät”, Tolkkupajan projektipäällikkö Piia Lampinen kertoo. Tolkkupajassa nuoret ovat auttaneet Provinssia muussakin aluetaiteessa, kuten penkkien tekemisessä, mutta pääpaino loppuaikana on ollut Lampisen mukaan heidän omissa aluetaideteoksissaan.

-6062434603950722579_IMG_7034.jpg

Tolkkupaja loi Provinssiin kaksi teosta: KUU-tio ja Hug Me-kädet. KUU-tio tulee olemaan väritettävä, niin sanotusti festarikansan yhteinen taideteos. ”Nuoret tekevät pohjan, ja me ollaan torstaina ja perjantaina kello 14–18 pisteellä osallistamassa festarikansaa”, Lampinen kertoo. Hug Me-kädet puolestaan tulevat puiden ympärille, sillä puut kaipaavat myös halauksia tänä vuonna. Piia Lampinen sanookin, että myös festarikansa voi halailla puita.

Taideteokset ovat nuorten suunnittelemia ja ideointi niitä varten lähti nuorten ideariihestä. Yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha oli myös mukana projektissa alusta loppuun. Nuoret ideoivat hänen kanssaan ja Bengs-Shrestha oli mukana luontiprosessissa aina kahdesti viikossa.  Monien ideoiden joukosta yhteistyössä Provinssin kanssa mietittiin, mitkä ideat sopisivat parhaiten festivaalille – ja näin päädyttiinkin KUU-tioon sekä Hug Me-käsiin.

Provinssi-projektin loputtua Tolkkupajalla on tulossa syksyllä kaksi uutta projektia: Tolkun Soundi ja Tolkun Teatteri. Tolkun Soundi tulee olemaan musiikkipainotteinen, kolme kuukautta kestävä projekti ja Tolkun Teatteri puolestaan kolme kuukautta kestävä teatteripainotteinen projekti. Tolkkupajan projektikoordinaattori Heidi Ylinen kertoo, että projektien sisältöihin liittyy itse teemojen lisäksi kokkailua, liikuntaa, arjen taitoja ja ehkä myös työelämätaitoja. ”Pääpaino on tässä nuorten tulevaisuudensuunnittelussa; minne nuori voisi suuntautua Tolkkupajan jälkeen”, Ylinen sanoo.

4550910216879512716_IMG_7041.jpgTolkkupajan projektikoordinaattori Heidi Ylinen (vas.) sekä projektipäällikkö Piia Lampinen poseeraavat Hug Me-käden kanssa.

Huhtikuun alussa aloittaneessa Tolkkupajassa tehdään runsaasti erilaisia asioita: liikutaan aktiivisesti, kokataan, käydään erilaisilla vierailukäynneillä, taidehallilla ja kuntosalilla. Piia Lampinen kertoo, että he yrittävät myös käydä tutustumassa erilaisiin nuoria tukeviin palveluihin, järjestöihin ja organisaatioihin. ”Mielekästä tekemistä nuorille ja vähän arjenhallintaa. Jotain tekemistä!” Heidi Ylinen lisää.

Tolkkupajan projekteihin voi hakea mukaan alle 30-vuotias nuori, joka on joko kuntoutumassa opiskelu- tai työelämään, keskeyttänyt opintonsa tai joka vaan kaipaa päiviinsä mukavaa tekemistä.

-1355782435613740684_IMG_7032.jpg

Teksti ja kuvat: Miranda KivekäsKategoria: Haastattelut