Siitä syystä, että kyseisiä oikeuksia on vaikea määrittää, YK on julistanut omat lasten oikeutensa. Siispä tänään nostamme oikeudet tapetille ja pohdimme niitä.

Suomessa lapsen oikeudet ovat ilmiselvä asia. Osinhan YK:n oikeudet vaativat samanlaisia asioita, joita on myös Suomen laissa. Sisältäen esimerkiksi mahdollisuuden koulutukseen, nimen, perusturvan ja syrjimiskiellon.

Toisin on muualla. Laki on joka maassa omanlaisensa, hallinto on erilainen ja merkitsevin; kulttuuri ja uskonto määräävät paljon tällä saralla. Vanhat tavat ja tottumukset, konservatismi. Kaikki nämä antavat oman mausteensa soppaan.

Joitain kaavoja on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta rikkoa.

Varsinainen asiakirja on melko pitkä sepustus, mutta se tiivistyy terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaamiseen jokaiselle lapselle.

Yksinkertaisia juttuja ovat, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Toimivuus ei ole läheskään saman laatuista kaikkialla maailmassa.

Terveydenhuolto on perustavan laatuinen tekijä, maassa kuin maassa. Suomessa se on huipputasolla, koska Suomi on hyvinvointivaltio ja väkiluku on suhteellisen pieni. Se on myös kansalaiselle halpaa.

Terveydenhuollon järjestäminen on vaikeaa, kun kuvioihin tulee mukaan erilaiset taudit, korkeat väkiluvut, köyhyys ja mahdolliset sodat.

Koulutus on osa elämää miltei jokaisella lapsella. Eri asia on, kun keskitytään sen tasoon ja kestoon.

Suomessa koulutuksen hankkiminen ei ole vaikeaa, kunhan jaksaa opiskella, eikä ainakaan peruskoulun käyminen ole rahasta kiinni.

Jossain tällä pallolla, juuri rahan puutteen vuoksi koulutus jää hankkimatta. Asutuksen ollessa laajalla alueella ja kyytien ollessa saamattomissa, voidaan koulumatkojen pituus kokea esteeksi opiskelulle.

Täytyy silti muistaa, että jo opiskelumahdollisuus on saavutus.

Tasa-arvo ja turva ikään kuin kävelevät käsi kädessä. Tasa-arvo on pitkälti riippuvainen uskonnosta ja kulttuurista.

Se, minne sijoitut hierarkiassa, vaihtelee sen mukaan, satutko olemaan Irakissa, Intiassa vai Suomessa.

Turvan tunne on jokaisella itsellä, mutta myös oma ympäristö täytyy tiedostaa.

Rasismin myötä voidaan kokea henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Myös yhteisöjen, kuten perheen sisällä voi valitettavasti sitä esiintyä.

Lasten oikeuksista puhuttaessa hyvinä esimerkkeinä toimivat köyhät ja kehittymättömät maat. Tästä voi päätellä, että erityisesti niitä varten oikeudet on luotukin. Parantamaan lasten asemaa, kaikkien lasten asemaa.

Siis, kun lasten oikeuksista keskustelet, ajattele myös, millainen elämä on pikkupojalla naapurissasi.

Älä tuijota vain yhtä puuta, vaan katsele koko metsää.

Hanna Ollinkoski