Nuorisotyöpäivät 2015: Nuorisovaalit

DSC_0064.jpg

Nuorisotyöpäivillä julkistettiin Nuotisovaalien tulokset

Nuorisotyöpäivien odotetussa ohjelmassa julkistettiin nuorisovaalien tulokset. Ympäri Suomen alle 18-vuotiaat peruskoulun ja toisen asteen oppilaitoksien opiskelijat äänestivät samalla periaatteella, kuin aikuiset, harjaannuttaakseen kokemusta vaikuttamisesta.

Vaalit toteutettiin oikealla ehdokasasettelulla ja mahdollisimman aidon oloisesti.

Nuorisovaalien tarkoitus on ollut tarjota tietotaitoa äänestämisestä ja niillä pyritään kannustamaan nuoria myös käyttämään omaa ääntään. Vaikka vaalien päätarkoitus on antaa nuorille äänestämisen kokemus, saadaan tuloksia katsoessa jonkinlaista kuvaa siitä, millaisen eduskunnan nuoret olisivat halunneet.

Keskustelua oli vetämässä toimittaja Ronja Salmi ja tuloksia olivat ruotimassa Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö, kansanedustajaehdokkaat Antti Kurvinen (kesk.) ja Henna Rantasaari (vihr.), sekä tutkija Ville Okkonen. Nuorisovaalit järjestettiin yhdeksännen kerran Allianssin toimesta. Tänä vuonna 630 eri oppilaistosta äänestivät vaaleissa ja yksittäisiä ääniä kertyi 59 403.

Nuorisovaalien työntekijä Senni Moilanen julkisti vaalituloksen ja nuorten paikkajako oli seuraavanlainen:

 • Kokoomus 43
 • Keskusta 41* Vihreät 30
 • Perussuomalaiset 26
 • SDP 17
 • Vasemmistoliitto 12
 • Kristillisdemokraatit 11
 • Ruotsalainen kansanpuolue 8
 • Piraattipuolue 7
 • Itsenäisyyspuolue 2
 • Suomen kommunistinen puolue 1
 • Muutos 2011 1

Koko maan ääniharavana toimi Timo Soini, toiseksi sijoittui Alexander Stubb ja kolmanneksi Marko Forss. Nuorten eduskunnan keski-iäksi määrittyi 40 vuotta ja 23,6% läpimenneistä ehdokkaista oli 18-29 -vuotiaita. Saliin mahtui kaiken kaikkiaan 250 henkilöä ja se täyttyi innokkaista kuulijoista lähes täyteen.

Sofia Mänty ja Aurora Piirto
Kuva: Aurora PiirtoKategoria: Arkisto 2015_2